NHD artikel door Paul Gutter

Edith Hartog, Sabina Ligthart, Sheila de Blank en Joost Botman stampen de grond aan.

Het begin is bescheiden, maar als het aan de immer enthousiaste Edith Hartog ligt, wordt de Ontmoetingstuin Lief Plekje Grond bij de hoofdingang van verzorgingshuis Sorghvliet in Andijk snel uitgebreid. Zaterdagmiddag werden de eerste bloemen, groenten en kruiden geplant.

Het initiatief was ooit onderdeel van het Ontwerpfestival Sorghvliet Nieuwe Stijl, waar ook Hartog deel van uitmaakte, maar dit kwam door omstandigheden nooit van de grond. Opbouwwerkster Sylvette Ernsting van de gemeente Medemblik trok het plan weer uit de la en haalde Hartog erbij. ,,Voor tuinieren moet je niet bij mij zijn, maar regelen vind ik leuk’’, aldus Hartog.

De eerste bloemetjes, groenten en kruiden gaan vandaag de grond in.

En mensen met groene vingers zijn er deze zaterdag genoeg, onder meer Joost Botman die ervaring heeft met een soortgelijke tuin bij De Schoof in Wervershoof. En natuurlijk Clusius-leerlingen Sheila de Blank en Sabina Ligthart en hun biologielerares Plien Brouwer. Ook Nelleke Vink van zorginstantie Leviaan steekt de handen uit de mouwen.

Insectenhotel

Filmpje:

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20210411_23249696

Het gelegenheidsgezelschap heeft grote plannen met het stukje grond, de bedoeling is dat er onder meer een bloemen- en fruitpluktuin, een (vergeten) groentetuin en een kruidentuin komen. Ook is al gesproken over kippetjes en een insectenhotel. ,,We starten nu bescheiden, maar het is een soort tuinguerilla, we pikken er elke keer een metertje bij’’, vertelt Edith, die zelf een aanhangertje paardenmest heeft meegenomen.

Sheila de Blank (l) en Sabina Ligthart planten de pootaardappeltjes.

Vooral Sheila de Blank – ’ik kom van het platteland, ik doe dit al m’n hele leven’ – ontpopt zich al snel als projectleider. En ook Joost Botman – ’die pootaardappeltjes moeten wel op ruggetjes’ – weet van wanten. Zij zijn voorlopig wekelijks op de tuin te vinden. Maar ook andere geïnteresseerden kunnen zich melden. Met poot- en plantgoed, maar ook met inzet. Hartog: ,,Er moet ook een app-groepje komen, zodat mensen van elkaar weten wat ze doen. Dat als de een heeft lopen kwaadjes wieden, iemand anders de volgende dag even komt om water te geven.’’

Neus bovenop

Voor ontmoeting zorgt de tuin deze middag al gelijk volop. Sorghvliet-bewoonster Riet van der Jagt (87) staat er met haar neus bovenop en geniet. ,,Ik zag jullie bezig vanuit mijn raam en ik dacht: ik ga even kijken wat ze nou aan het doen zijn.’’

Sorghvliet-bewoonster Riet van der Jagt (87) kijkt nieuwsgierig toe.

Voor meer informatie over het project: Edith Hartog, tel. 0228-593755/06-53675235 of e-mail info@edithhartog.nl

Dit artikel is overgenomen uit het NHD van 11 april 2021. Het artikel is geschreven door Paul Gutter en de auteursrechten van de foto’s zijn van Foto Mediahuis.

Eerste schep de grond in voor Ontmoetingstuin Lief Plekje Gr… – Noordhollands Dagblad

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *